Odchudzamy ze smakiem

Dieta na 5 na tropie: Co kryje się za olejem palmowym?

olej palmowy- dietana5.pngOlej palmowy występuje w wielu produktach spożywczych: herbatniki, batoniki, margaryny, wyroby czekoladopodobne, mrożonki i zupy gotowe to tylko wierzchołek góry lodowej. WWF szacuje, że olej palmowy jest w składzie co drugiego pakowanego gotowego produktu dostępnego w europejskich supermarketach!

 

Z olejem palmowym mamy do czynienia, gdy w składzie podanym na etykiecie znajdziemy:
- olej palmowy
- olej roślinny
- tłuszcz roślinny
- tłuszcz roślinny utwardzany.
- emulgator E 471

Jest to olej tłoczony z owoców i zmielonych nasion palmy oleistej uprawianej w Malezji i Indonezji.

Pierwotnie, olej ten ma kolor pomarańczowo-czerwony. Wówczas też ma wiele wartości odżywczych, takich jak betakaroten, witamina E i antyoksydanty. Po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na biały lub żółty. Jednocześnie, podczas obróbki termicznej pozbawiany jest składników odżywczych. A niestety właśnie najczęściej olej palmowy ratyfikowany trafia do gotowych produktów spożywczych.

Dlaczego producenci żywności tak chętniej dodają go do produktów spożywczych?

Olej palmowy jest najtańszą alternatywą w porównaniu z innymi olejami roślinnymi. Co więcej, surowiec ten ma wszechstronne zastosowania w różnych gałęziach przemysłu spożywczego i kosmetycznego. Z tego względu, olej palmowy pozostaje niekwestionowanym liderem na rynku tłuszczów jadalnych.

Za uprawą palmy oleistej stoją wielkie pieniądze ale i ogromna katastrofa ekologiczna. Obszary Malezji i Indonezji są masowo karczowane lub wypalane pod uprawę palmy oleistej. Niszczy się naturalne zasoby - lasy deszczowe!

"Plantacje pokrywają obszar 11 mln hektarów, większy niż jedna trzecia powierzchni Polski. Co roku kolejnych 600 tys. hektarów przeznaczanych jest pod uprawy, docelowo mają zająć 20 mln hektarów, a produkcja przekroczyć 40 mln ton rocznie.

W ciągu ostatnich 20 lat, żeby zrobić miejsce pod palmy, wykarczowano i wypalono 2,5 mln hektarów lasów tropikalnych." (http://wyborcza.pl/…/1,149284,19185007,indonezja-wgryzasz-s…)

Wypalaniu i karczowaniu lasów towarzyszy wyginięcie jej rdzennych mieszkańców - orangutanów.

 

| inne źródła: http://odzywianieodkuchni.blogspot.com/…/olej-palmowy_26.ht…